Категорії
Новини

Ремонт квартири своїми руками з чого розпочати: план проведення робіт

Ремонт квартиры своими руками с чего начинать – этот вопрос хотя бы один раз в жизни задавал себе каждый собственник жилья. Как правило, положительные эмоции это предстоящее мероприятие вызывает у тех, кто впервые получил или приобрел собственное жилье. Те же, кто уже сталкивался с работами по приведению квартиры в порядок, знает, сколько хлопот они приносят, и сколько сил придется приложить, чтобы добиться желаемого результата.

Ремонт квартири своїми руками з чого починати – це питання хоча б один раз у житті ставив собі кожен власник житла. Як правило, позитивні емоції цей захід викликає у тих, хто вперше отримав чи придбав власне житло. Ті ж, хто вже стикався з роботами з приведення квартири в порядок, знає, скільки клопоту вони приносять, і скільки сил доведеться докласти, щоб досягти бажаного результату.

Але, якщо настав час зайнятися оновленням квартири, то доведеться запастися терпінням та пристойною сумою, розмір якої залежить від того, який вид ремонту прийнято рішення провести.

Види ремонту в квартирі

Ремонт може бути капітальним або косметичним, охоплювати всю квартиру або окремі приміщення. Але слід знати, що ремонт у деяких приміщеннях може стати більш трудомістким і вимагатиме більших витрат і сил, ніж роботи в інших кімнатах.

Капітальний ремонт

Капітальні роботи мають на увазі ремонт «з нуля» у новій квартирі або перепланування із заміною чи перенесенням встановлених елементів у старому житлі. Обсяг робіт залежатиме від того, які зміни вирішено зробити у квартирі.

Загальний обсяг робіт може складатися з таких заходів:

  • Планування квартири. В неї може входити знесення або встановлення перегородок, об’єднання або поділ кімнат, перенесення або розширення дверних отворів. Якщо заплановано хоча б одну з перелічених дій, то потрібно обов’язково проконсультуватися з фахівцем, який визначить, чи можна зробити цей процес. Усі ремонтні роботи, пов’язані з демонтажем або встановленням стін у багатоповерховому будинку, повинні бути підтверджені дозволом комісії керуючої організації.
  • Заміна та переміщення сантехнічних приладів, радіаторів, електричних розеток, проведення додаткового освітлення.
  • Заміна вікон та дверей.
  • Заміна старої обробки стелі стін та підлоги.
  • Вбудовування меблів, якщо цей процес входить у плани.

Капітальна переробка в квартирі – це процес тривалий, який не можна зробити за два дні або тиждень, при цьому доведеться звільнити кімнати від меблів і всіх речей, оскільки вони заважатимуть роботам або можуть бути зіпсовані будівельними матеріалами. Можливо, доведеться проводити ремонт по черзі в кожній з житлових кімнат, у цьому випадку доведеться подбати про покупку щільної поліетиленової плівки для занавішування дверей від будівельного пилу та бруду. Але, як правило, капітальний ремонт все ж таки передбачає, що сім’ї на цей час доведеться жити в іншому місці.

Косметичний ремонт

Косметичний ремонт зазвичай має на увазі заміну декоративного оздоблення в одній, декількох або у всіх кімнатах. Можливо, знявши старе покриття, доведеться провести коригування кутів, поверхонь стелі, стін та підлоги.

При виконанні косметичного варіанту ремонту підготовку поверхонь під нові декоративні матеріали можна назвати одним з найважливіших процесів. Якими б дорогими не були обрані шпалери, лінолеум або фарба, якщо вони будуть укладені або нанесені на нерівні зі щербинками поверхні, очікуваного ефекту від них не вийде. Тому, щоб декоративне оздоблення виглядало належним чином, без вирівнювання поверхонь за допомогою шпаклівки або наливної підлоги не обійтися.

Вибравши варіант ремонту, який підходить для конкретної квартири, можна переходити до подальшої роботи.

Складання плану проведення ремонту

Перше, що необхідно зробити – це скласти план квартири, в якому будуть відображені точні дані по площі та висоті стель кожної з кімнат, з перегородками або без них, одним словом – у такому вигляді, якою повинна постати квартира після проведення ремонтних робіт.

Загальні правила планування ремонту

У дизайнерському проекті слід показати бажаний колір покриття для підлоги, шпалер, а також хоча б приблизну розстановку меблів. Використовуючи цей план-проект, неважко буде прорахувати необхідні будівельні матеріали та аксесуари для кожного з приміщень квартири. Безумовно, все врахувати не вийде, але це вбереже від деяких помилок, які є типовими для непрофесійних майстрів:

  • З огляду на розміщення меблів та різної побутової апаратури, відразу ж потрібно визначити місце розташування та кількість електричних розеток та вимикачів. то буде дуже непросто ідеально підібрати відтінки тієї ж плитки або шпалер. Зробивши проект у кольорі, можна візуально переконатися в правильності підібраних за кольором декоративних покриттів, і в тому, як вони гармоніюватимуть з відтінками меблів.

У процесі складання подібного плану може з’явитися безліч ідей щодо оформлення приміщень, тому рекомендовано зробити проект у кількох колірних гаммах, а потім вибрати варіант, що найбільш сподобався.

План може бути складений за допомогою комп’ютерної програми або на звичайному аркуші А4. Виконувати його потрібно обов’язково з дотриманням розмірів, що відповідають сьогоденню, але у зменшеному масштабі.

Якщо план складатиметься вручну, то накресливши його одного разу, потім потрібно зробити кілька ксерокопій, на яких можна застосувати різні відтінки або різне розміщення меблів.

Можна скласти план усієї квартири, щоб побачити її колірне рішення повністю або виготовити проект дизайнерського оформлення кожної кімнати.

Крім цього дуже зручно на кожному з планів проставити номер етапу, і на кожному з них розпланувати певну роботу. Наприклад, на одному з креслень можна показати перепланування стін, на іншому – електричне проведення та розміщення розеток, а також підключення різних приладів, на третьому – майбутнє розміщення меблів та колірне рішення.

Поділ кімнати на зони

Щоб знати з чого почати ремонт кожної кімнати, необхідно визначити, що в ній буде.

  • У дитячій кімнаті бажано відокремити, якщо дозволяє площа, спальне місце від ігрової зони або від місця для занять дитини.
  • Кухня має бути просторою, тому її потрібно також правильно розділити на зони, визначивши робоче та обіднє місце, а також встановлення різних приладів.
  • Якщо планується поділ або об’єднання санвузла, то на першому ж кресленні варто проміряти та вказати його розміри та розміщення аксесуарів.
  • Якщо затіяно перепланування однокімнатної квартири з бажанням розділити її на два окремі приміщення, потрібно дуже ретельно все проміряти як на кресленні, так і на місці. У цьому випадку потрібно відразу ж визначити товщину перегородок, оскільки вони теж займають певну площу.

Іноді таке перепланування може зачіпати і передпокій, оскільки в деяких квартирах воно займає досить велику площу. Тут важливо визначити, яку конструкцію має перегородка, що відокремлює передпокій від інших кімнат. Якщо вона капітальна, то без дозвільних документів чіпати її не можна. За відсутності можливості розділити кімнату перегородкою з якихось причин, можна як бар’єр встановити шафу або стелаж. Його також варто відзначити на плані.

Підбір матеріалів для декоративного оздоблення

На наступному плані-кресленні варто розібратися з оздоблювальним матеріалом та його кольором, оскільки від цих факторів залежатиме комфортність перебування у кімнаті. Визначаючись з обробкою, потрібно грамотно вибрати її. Природно, найбезпечнішим для здоров’я людини є натуральний матеріал, такий як пробка, деревина, папір, кераміка та подібний до них, однак, деякі види не завжди виходить застосувати через високу ціну або невідповідність вибраному дизайну. Отже, які матеріали можуть бути використані для різних приміщень:

  • Дитяча кімната та спальня для дорослих. Для приміщень такого призначення необхідно максимально використовувати натуральне оздоблення, що не викликає алергічних реакцій, «дихає» і має звукоізолюючі якості. Якщо робиться капітальний ремонт, то перед тим, як монтувати декоративне оздоблення, стіни можна забезпечити звукоізоляційним шаром – для цього підійдуть такі матеріали, як «тексаунд», акустичний гіпсокартон, пробка та інші. Як оздоблення стін і стелі найкраще використовувати оштукатурювання та покриття лакофарбовими складами на водній основі або обклеювання паперовими або пробковими шпалерами. Сьогодні в будівельних магазинах ці матеріали можна знайти на будь-який смак та колір.
  • Гостина. Для цієї кімнати можна вибирати оздоблення ширшого діапазону. Тут на підлогу може бути постелений лінолеум, ламінат, паркет, ковролін, пробка та інші сучасні матеріали.

Що потрібно знати про лінолеум?

Незважаючи на те, що з’явилося безліч нових підлогових покриттів, лінолеум зовсім не збирається здавати свої позиції популярності. Корисна інформація про види та правила вибору лінолеуму розміщена в спеціальній публікації нашого порталу.

Для оформлення стін може бути використана штукатурка та фарбування, обклеювання пробковими, паперовими, флізеліновими, вініловими, текстильними, склошпалери та інші варіанти.

Стеля може бути оштукатурена, закрита натяжною стелею, одно- або багатоярусною підвісною конструкцією або також обклеєна шпалерами.

Сучасне рішення – підвісна стеля!

У цьому питанні, мабуть, немає меж для фантазії креативних господарів. У спеціальній статті порталу, присвяченій самостійному монтажу підвісної стелі, можна дізнатися багато корисної інформації і навіть, можливо, вибрати один з варіантів для оформлення власної квартири.

  • Прихожа. Матеріали для стін і підлоги передпокою повинні мати виражену стійкість до стирання, і бути прості в прибиранні, оскільки бруд і пил з вулиці в першу чергу потрапляє саме в це приміщення.

На підлогу може бути настелений лінолеум або укладена керамічна плитка.

Стіни обклеюються вініловими шпалерами або обшиваються пластиковою, дерев’яною або ламінованою вагонкою.

Стеля у передпокої потрібно робити світлим, тому що в цьому приміщенні найчастіше відсутнє природне освітлення. Тому тут відмінно підійде підвісна стеля світлого кольору з вбудованим підсвічуванням.

  • Санвузол. Сумісний або роздільний санвузол повинен мати вологостійку обробку, яка легко піддається вологому прибиранню і не боїться засобів побутової хімії. Традиційним матеріалом для цих приміщень є керамічна плитка – вона не приховує і без того невелику площу кімнат, а також є довговічним, не стираючись і легко миється. Керамічна плитка відмінно підійде для оздоблення як стін, так і підлоги.

Крім плитки, для обшивки стін санвузла останнім часом все частіше використовують пластикові панелі, тим більше, що сьогодні в будівельних магазинах представлений широкий асортимент цього матеріалу.

Стеля у ванній кімнаті може бути виготовлена ​​з тих же пластикових панелей, вологостійкого гіпсокартону під фарбування, але найоптимальнішим варіантом для ванної або суміщеного санвузла стане натяжна стеля.

Особливі вимоги – до стелі у ванній кімнаті!

Підвищена вологість, висока ймовірність попадання прямих струменів води – все це накладає специфічні вимоги до обробки. Як визначитися з типом стелі у ванній – читайте у спеціальній статті нашого порталу.

Колірна гама

Важливу роль у дизайнерському оформленні кімнат квартири є колірна гама, оскільки вона має повною мірою сприяти створенню комфортної обстановки. Тому цей фактор необхідно дуже ретельно продумати.

Гармонічність оформлення кімнат залежатиме від правильно підібраних один до одного відтінків. У цьому процесі можна орієнтуватися на цю таблицю.

Щоб у кімнаті було ясно, слід підбирати м’які біло-бежеві теплі відтінки. Особливо це стосується стельової поверхні, оскільки її світлий колір підсилює електричне освітлення. Тому досить часто в сучасних інтер’єрах плафони світильників та люстр повертають не вниз, у бік кімнати, а до стелі.

Дитячу кімнату завжди хочеться зробити яскравою, щоб її забарвлення викликало радість та оптимізм. Однак, при цьому не можна захоплюватися, необхідно пам’ятати, що дитина не тільки гратиме в цьому приміщенні, а й відпочиватиме, тому зону відпочинку рекомендовано оформити у спокійніших тонах.

Спальня для дорослих повинна розташовувати на відпочинок, і тому її рекомендується оформити в пастельних м’яких і досить світлих відтінках, які ввечері допоможуть приємно засинати, а вранці – прокидатися з оптимістичним настроєм.

Колірна добірка впливає на психологічний та фізичний стан організму, оскільки якщо людина не висипається або не відпочиває належним чином, то знижується її життєва активність та імунітет, тому слід поставитися до підбору відтінків з усією серйозністю.

Темні відтінки у поєднанні з світлішими квітами можна використовувати тільки в добре освітленому приміщенні, інакше вони будуть діяти на психіку, особливо дитячу, дуже гнітюче.

Визначившись із матеріалами та їхньою кольоровою гамою, вимірюють усі площі поверхонь, на яких вибране оздоблення проводитиметься. Далі складається список необхідних матеріалів із зазначенням їх кількості.

Поради щодо придбання матеріалів

Зі складеним списком можна відправлятися за покупками необхідних матеріалів.

  • Одразу треба сказати про те, що не варто купувати все необхідне для ремонту на стихійних будівельних ринках, де хоч і нижчі за ціну, але гарантію якості ніхто не дасть. Розраховуючи на таку економію, іноді доводиться платити подвійну, а то й потрійну ціну. Дешевий матеріал, нанесений на стіни або укладений на підлогу, невідомо як поведеться, і, можливо, доведеться все одно незабаром замінити його на якісний. А це не лише зайві витрати, а й втрачений час та сили. Очищати поверхні від нової неякісної обробки — надзвичайно неприємне заняття, оскільки буде остаточно зіпсовано настрій. Тому рекомендовано купувати будівельний матеріал у перевіреного продавця, який може надати сертифікати якості на всю продукцію. Такий підхід допоможе виконувати роботу спокійно, не побоюючись того, що чогось не вистачить. До речі, можна відразу уточнити, чи приймає магазин надлишки назад, що залишилися – такий підхід нерідко практикується.
  • Вибираючи вироби за якістю, варто дуже уважно їх оглянути, а також вивчити сертифікати, які потрібно запросити у продавця. Наприклад, купуючи такі матеріали, як керамічна плитка, ламінат або шпалери, потрібно обов’язково перевірити на упаковці номер партії товару – він має бути однаковим, інакше у різних упаковках вироби можуть значно відрізнятися за відтінком та навіть за якістю. Цю різницю іноді можна помітити вже тільки в процесі роботи, поєднавши поруч штучні екземпляри або полотна з різних партій — цей момент також може ускладнити процес якісного ремонту. Дуже серйозно потрібно підійти до вибору нових дверей та вікон, оскільки замінити їх згодом буде досить складно і дорого, оскільки цей процес обов’язково торкнеться нещодавно відремонтованих поверхонь.

Надійні вхідні двері – гарантія безпеки та комфорту

Вхідні двері не лише захищають від непроханих «гостей», а й забезпечують підтримку в приміщеннях квартири комфортного мікроклімату. Коштує вона недешево, і щоб не допустити помилки при виборі вхідних дверей, ознайомтеся з корисною інформацією в спеціальній статті нашого порталу.

  • Уважно потрібно вибирати аксесуари для ванної кімнати. Не варто піддаватися течії моди купувати предмети сантехніки, виготовлені з новомодних матеріалів, оскільки вони далеко не завжди можуть підійти для конкретних випадків. Спочатку рекомендується вивчити їх характеристики та прорахувати всі «плюси» та «мінуси».
  • Ретельно вибираються і радіатори опалення. У наш час у продажу можна знайти ці прилади, виготовлені з різних матеріалів, але далеко не будь-які з них можуть підійти для встановлення центральної системи опалення. Купуючи радіатори, слід спиратися не тільки на їх експлуатаційні можливості, але й звертати увагу на виробника та наявність сертифікату якості.

Корисна інформація про радіатори опалення

Ці прилади теплообміну не можна вибирати тільки з погляду їхнього зовнішнього вигляду – необхідно враховувати їх експлуатаційні можливості та теплову потужність, яка залежить як від площі приміщення, так і від деяких інших важливих критеріїв. Про все це – у спеціальній публікації нашого порталу, присвяченій вибору радіаторів опалення.

  • Кілька слів потрібно сказати і про склади, які будуть необхідні для обробки поверхонь перед монтажем на них оздоблювальних матеріалів – це різні грунтовки та антисептичні розчини. Такі засоби створять найкращу адгезію між матеріалами та захистять стіни та стелю від виникнення плям цвілі.

Після того, як необхідні матеріали придбано, ремонт можна приступати до поетапного проведення ремонту.

Етапи ремонтно-будівельних робіт

Підготовка поверхонь

Одним із найважливіших етапів у проведенні будь-якого виду ремонту є підготовка поверхонь, оскільки від цього залежатиме, наскільки акуратно та міцно триматимуться на стінах та стелі оздоблювальні матеріали. У підготовчий етап входять такі заходи, як очищення поверхонь від старих покриттів та закладення виявлених вад, які могли з’явитися під час експлуатації житла.

1. Першим кроком зі стін знімаються старі шпалери або фарбу.

Шпалери можуть бути видалені кількома способами, залежно від того, наскільки щільно вони прилягають до стіни:

  • За допомогою шпателя, яким підчіплюються полотна та акуратно знімаються повністю або великими шматками.
  • Якщо шпалери приклеєні надійно і не бажають відриватися, їх необхідно за допомогою валика промочити водою, при цьому провести ці маніпуляції кілька разів. Коли папір промокне, його легко можна зняти шпателем.
  • Третій варіант підійде, якщо на стінах надійно наклеєні вінілові шпалери, які досить стійкі до води. У цьому випадку їх можна відпарити за допомогою спеціального пристрою – прасування або парогенератора. Якщо такого приладу немає, але є праска з функцією відпарювання, то можна використовувати його, але прикладати металеву поверхню до вінілу не можна. Його підносять на відстань 100÷150 мм до стіни та обробляють її парою. Після цього старе декоративне покриття повинне відійти від стіни та його можна акуратно знімати шпателем.

Покриття з фарби знімається за допомогою будівельного фена або шліфувальної машини із встановленою насадкою-щіткою.

2. Далі можна переходити до очищення стелі. Якщо стельова штукатурка має тріщини і відколи, а робити підвісну стелю не планується, то стару побілку, а іноді й штукатурку доведеться видалити. Цей процес досить трудомісткий, і проводять його також за допомогою води, якою спочатку промочують поверхню, а потім знімають старе покриття шпателем або шліфмашинкою із залізною щіткою.

Якщо ж буде монтуватися підвісна конструкція, то знімати покриття зі стелі необов’язково – достатньо буде обробити поверхню антисептичною і грунтовкою, що зміцнює.

3. Наступним кроком знімається покриття з підлоги. Проте, роблячи косметичний ремонт, іноді цей процес не проводять, особливо в тих випадках, коли підлога знаходиться в хорошому стані і цілком влаштовує господарів.

4. Після зняття старих покриттів на стінах і стиках площин обов’язково виявляться тріщини або інші досить великі дефекти. Їх необхідно закласти, інакше вони можуть проявитися через нове декоративне оздоблення.

Для цього невеликі тріщини розширюються, прогрунтовуються і закладаються цементними розчинами, шпаклівками або герметиком. Широкі тріщини або щілини, які іноді виявляються на стиках поверхонь, можуть бути заповнені монтажною піною.

5. Після очищення стінок проводиться розведення електричного кабелю, якщо планувалася переустановка розеток. Для прокладання кабелю в деяких кімнатах, можливо, доведеться у стінах вирізати штроби, щоб сховати в них проводку.

6. Якщо замінюватиметься опалювальний контур, то в той час, коли стіни очищені, розмітка під кронштейни для радіаторів, а також готуються отвори в стінах. Це потрібно зробити на стінах без обробки, щоб потім її не зіпсувати.

Заміна вікон та дверей

Процес зняття та встановлення цих елементів інтер’єру проводиться зазвичай фахівцями, тому що це досить трудомістка робота, яка потребує певних навичок та точності, спеціальних інструментів. Тому, якщо такого досвіду роботи немає, то краще за таку роботу самостійно не братися.

Особливо ця рекомендація стосується віконних рам, оскільки від їхньої якісної установки залежить, наскільки буде захищена квартира від холоду.

Встановлення вхідних дверей також краще довірити кваліфікованим фахівцям, тому що від надійності її монтажу багато в чому залежатиме безпека житла.

Міжкімнатні двері встановлюються на завершальному етапі робіт, тому цю роботу можна поки що відкласти.

Демонтаж та встановлення перегородок

Наступним етапом є демонтаж або встановлення перегородки, якщо вона запланована і на ці роботи отримано дозволи. Як зведення, так і знос стіни можна провести самостійно.

Наскільки складно спорудити легку міжкімнатну перегородку?

При знанні технології та акуратному виконанні робіт із подібним завданням можна цілком впоратися власними силами. Як провести зведення гіпсокартонної перегородки, і які матеріали для цього необхідні — цю інформацію з детальною інструкцією можна знайти в окремій публікації порталу.

Демонтувати перегородку між ванною та туалетом можна також самостійно, якщо вона зведена з цегли або гіпсових плит. Для цього процесу буде потрібно перфоратор, кувалда і, можливо, болгарка з диском по металу – якщо перегородка укріплена арматурними ґратами.

Не можна сказати, що ця робота буде легкою, але в результаті можна отримати досить велике приміщення, в якому цілком можливо провести задумане перепланування.

Вирівнювання стелі та стін

Коли вікна та двері будуть встановлені, а закріплені тріщини та зазори повністю просохнуть, можна переходити до грунтувальних робіт. Цей процес нескладний, його може виконати будь-яка людина – головне, проводити її акуратно, не пропускаючи жодної ділянки поверхонь. Ґрунтовка здійснюється валиком, а важкодоступні місця обробляються пензлем.

Тім після повного просихання прогрунтованих стін і стель їх потрібно вирівняти. Щоб виконати цю роботу, потрібен певний досвід, тому, перш ніж розводити велику кількість шпаклівки, слід спробувати свої сили на невеликій ділянці стіни, застосувавши трохи розчину.

Якщо стіни мають досить рівну поверхню з невеликими вадами, достатньо буде використовувати шпаклювальний склад. Але в тому випадку, коли поверхня має великі перекоси, вирівнювання доведеться проводити оштукатурюванням по маяках. Втім, якщо дозволяє площа приміщення, вирівнювання стін можна виконати і листами гіпсокартону.

За якою б технологією не проходив процес вирівнювання поверхонь, після висихання шару штукатурки та шпаклівки, стіни та стеля слід ще раз заґрунтувати.

Стеля вимагає ідеального вирівнювання, якщо її не планується закривати натяжною або підвісною стелею.

Як якісно вирівняти поверхню стель?

Процес проведення вирівнювання стелі під фарбування – досить складний і вимагає особливої ​​вправності. Тому, якщо буде прийнято рішення зробити цю роботу самостійно, варто звернути увагу на статтю нашого порталу, що рекомендується.

У процес вирівнювання поверхонь входить також обробка укосів на віконних та дверних отворах. Їх можна облагородити гіпсокартоном, пластиковими панелями або оштукатурюванням.

Вирівнювання підлоги

Наступним, п’ятим етапом вирівнюється поверхня підлог. Цей процес у квартирі може проводитися різними способами — це наливний розчин, що самовирівнюється, суха стяжка або встановлення підлоги на лагах з подальшим закриттям його фанерою або іншим листовим матеріалом.

Всі ці процеси цілком можуть бути проведені самостійно, після ретельного вивчення технологічних інструкцій, які можна знайти також на нашому порталі.

Використання будівельних складів, що самовирівнюються

Одним із методів вирівнювання поверхні підлоги є застосування спеціальних будівельних сумішей. Про технологію самовирівнюються підлоги докладно розказано у відповідній публікації нашого порталу.

Якщо немає впевненості, що вдасться якісно впоратися з подібною роботою самотужки, то краще звернутися до фахівців.

Декоративне оздоблення стін у житлових кімнатах

Наступним етапом проводиться обробка стін — обклеювання їх шпалерами або фарбування. Ці роботи не настільки складні, і цілком можуть бути виконані власними силами, тому на них можна заощадити.

Якщо обробка буде здійснюватись шпалерами, і вони мають певний малюнок, потрібно відразу прорахувати його крок, щоб на стіні орнамент збігався ідеально.

Перед тим як нарізати полотна, проводиться розмітка стіни по вертикалі та горизонталі. Лінії відбиваються за допомогою пофарбованого шнура вздовж стелі та одного з кутів. По крайній вертикальній лінії буде вирівнюватися перше полотно шпалер, а наступні вже орієнтуються на нього і на верхню горизонтальну кольорову смугу.

Якщо ж планується фарбування стін, то її проводять за допомогою валика, який надягають для зручності на спеціальну штангу.

Приклеєні та висохлі на стінах шпалери обрамляються по верхній лінії пінопластовим або паперовим бордюром, що надає завершеності загального оформлення приміщення

Монтаж покриття для підлоги в кімнатах

Процес укладання покриття для підлоги потрібно проводити дуже акуратно, щоб не пошкодити і не забруднити декоративне оздоблення стін. Якщо на підлогу настилається лінолеум або ковролін, то перш ніж його закріплювати на клей або під плінтуси, його розкладають і залишають приблизно на добу, щоб він розправився. Полотна цього матеріалу нарізають у довжину приблизно на 10÷12 мм менше, ніж довжина кімнати, а в ширину укладають на 5÷7 мм від стіни. Такі проміжки необхідні для вільного температурного розширення матеріалу.

Потрібно відзначити, що будь-який матеріал, що укладається на підлогу, повинен мати подібні зазори. Так, при укладанні ламінату застосовуються спеціальні вставки, які забираються тільки після завершення настилу покриття по всій площі кімнати.

Завершується монтаж підлогового покриття установкою плінтусів.

Встановлення міжкімнатних дверей

Міжкімнатні двері встановлюються на останньому етапі робіт, щоб не помилитися у висоті, на якій будуть встановлені двері, оскільки шар, що вирівнює, і підлогове покриття піднімуть підлогу, змінять рівень підлоги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Останні записи