Категорії
Новини

Ремонт у квартирі: на що звернути увагу, наймаючи бригаду

Репутація фірми

Звичайно, краще вибрати для ремонту своєї квартири фірму, чиї роботи ви бачили особисто – Це може бути бригада, яка проводила обробку заміського будинку ваших знайомих або робила перепланування у квартирі колег. Це дає можливість особисто оцінити якість роботи, а відгуки про процес максимально правдиві. Також хороший результат може дати пошук компанії в інтернеті — якщо фірма має свій сайт, на ньому можна ознайомитися з портфоліо і оцінити роботу майстрів.

Якщо такої можливості немає, то показовими моментами стануть наявність власних інструментів та адекватна реакція на нереальні запити. Тобто якщо ви просите організувати щось неймовірне, а співробітники компанії без суперечки погоджуються, варто задуматися — а де ж каверза? – і розпочати пошуки фірми для ремонту квартири заново. Включення в кошторис будівельних інструментів також має навести на думку про звернення до іншої організації, так само як і негативна реакція на вашу заяву, що ви залучатимете до оцінки результатів ремонту сторонніх експертів.

Договір

Договір підряду — лише один із цілого списку документів, який також включає:

  • проект (його відсутність вважається допустимим);
  • кошторис;
  • календарний план робіт;
  • перелік використовуваних матеріалів (найменування, вартість, кількість );
  • технічна документація інженерних систем (у них входять каналізація, проводка, опалення тощо).

У договорі підряду крім обов’язкових пунктів (реквізити сторін, термін дії договору, його сума, порядок оплати, перелік виконуваних робіт, їх етапи та строки, а також чиї матеріали, замовника чи виконавця будуть використовуватися) повинні бути прописані:

  • гарантійний термін — термін, протягом якого бригада зобов’язана усунути виявлені дефекти без оплати з боку замовника;
  • неустойка за невиконані у строк роботи або неякісну роботу;
  • порядок внесення змін/доповнень у разі відхилення суми договору від початкової.

За рідкісними винятками ремонт відбувається за наміченим планом та внесення доповнень до договору неминуче. Усі зміни мають фіксуватися у додаткових угодах, підписаних двома сторонами.

Категорично не рекомендується підписувати договір, в якому оплата обговорюється фразою «оплата здійснюється за фактом уточнення обсягів робіт» — це означає, що за підсумками ремонту ви можете отримати рахунок на несподівану суму. Усі обсяги робіт мають бути розраховані на початковому етапі.

Кошторис

Кошторис потрібно вивчити максимально уважно. Список робіт повинен чітко відповідати дійсності — недобросовісні підрядники можуть включити в кошторис одну й ту саму послугу двічі під різними найменуваннями або навпаки, прибрати з неї обов’язкові роботи, щоб зробити видимість недорогої вартості ремонту, а в середині ремонту вимагати включити їх у кошторис та сплатити.

Для кращого розуміння деталей кошторису краще звернутися до кваліфікованого експерта — він гарантовано помітить хитрощі та хитрощі та допоможе скласти вигідний вам варіант.

Прийом робіт

Для прийому робіт краще вибрати денний час – так легше буде помітити огріхи та недоліки в роботі, ніж увечері при штучному освітленні. Це стосується і фінальної здачі роботи, і проміжних етапів. Остаточна здача квартири передбачає чистоту і порядок — будівельне сміття має бути винесене, залишки клею та фарби видалені, підлога вимита. Якщо ні — маєте повне право вимагати приведення квартири в житловий вигляд, тому що прибирання та винесення сміття закладається у кошторис.

Прийом квартири проходить у присутності бригадира майстрів, які виконували ремонт і, по можливості, дизайнера, за чиєму проектом проводилися роботи. З актом звіряння на руках ви встановлюєте відповідність заявлених робіт і тих, що робилися за фактом — жодних дій, не погоджених з вами, не повинно бути. В іншому випадку вимагайте пояснень.

Ключові етапи під час прийому роботи — перевірка санвузла та електрики. Вода повинна текти без утруднень, порожнечі під плиткою – відсутні, з’єднання – бути надійними і в жодному разі не протікати. Обов’язково перевірте роботу всіх розеток та вимикачів. Всі результати фіксуються в акті прийому-передачі робіт, у разі, якщо ви виявили шлюб, підрядник зобов’язаний виправити його — до цього ви маєте право не вносити частину суми, що залишилася, за ремонт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Останні записи